Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio nodrošinās plašāko Dziesmu un deju svētku norises atspoguļošanu

Latvijas Radio Dziesmu un deju svētku norises laikā kļūs par Dziesmusvētku Radio, piedāvājot plašāko tiešraižu un oriģinālsatura klāstu par svētku norisi, dalībnieku pieredzi un aktuālajiem notikumiem. Deviņās tiešraidēs klausītāji varēs sekot līdzi visiem nozīmīgākajiem svētku notikumiem, sākot no Dziesmu kariem un svētku gājiena, līdz pūtēju dižkoncertam un noslēguma koncertam “Zvaigžņu ceļā”. Darbadienās paredzēta īpaša 16 stundu svētku programma no Dziesmu un deju svētku studijas pie Brīvības pieminekļa. Kopumā Latvijas Radio skanēs vairāk nekā 150 Dziesmu un deju svētku tematikai veltīti raidījumi, nodrošinot visaptverošu atspoguļojumu un klātbūtnes izjūtu ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

Vērienīgākie pasākumi deviņās tiešraidēs

Pāris dienas pirms svētku kulminācijas nedēļas, 29. jūnijā plkst. 11:00, Latvijas Radio 1 varēs dzirdēt tiešraidi no Tautas lietišķās mākslas izstādes “Radītprieks” atklāšanas. 30. jūnijā visas dienas garumā Latvijas Radio 3 kanālā tiešraidē skanēs Latvijas labāko amatierkoru finālsacensības “Dziesmu kari”. Svētku nedēļa 1. jūlijā plkst. 12:00 tiks atklāta ar garīgās mūzikas koncerta “Es esmu…” tiešraidi no Rīgas Doma (Latvijas Radio 3), pēc tam pieslēdzoties Dziesmu un deju svētku gājienam un Atklāšanas koncertam svētku dalībniekiem Skonto stadionā (Latvijas Radio 1).

3. jūlijā no plkst. 19:00 Latvijas Radio 3 būs dzirdama tiešraide no pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncertu “Pieskāriens laikam”. 5. jūlijā plkst. 20:00 Latvijas Radio 3 tiešraidē klausītāji varēs sekot līdzi Latviešu vokālsimfoniskās mūzikas koncertam no Arēnas Rīga, kurā skanēs latviešu komponistu opusi, tostarp Ērika Ešenvalda jaundarbs korim, orķestrim un koncertkoklēm. Dienu vēlāk, 6. jūlijā plkst. 17:00 tiešraidē varēs dzirdēt pūtēju orķestru Dižkoncertu, kurā muzicēs Latvijas novadu pūtēju orķestri un dižorķestris 500 pūtēju sastāvā, izpildot latviešu komponistu oriģinālmūziku, aranžējumus un tautas dziesmu apdares.

Svētdien, 8. jūlija vakarā, no plkst. 20:00 Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 3 raidīs no Mežaparka Lielās estrādes, klausītājiem piedāvājot gan noslēguma koncertu “Zvaigžņu ceļā” ar Latvijas laika griežu liktenīgākajām dziesmām un profesionālās kormūzikas spilgtākajiem darbiem, gan sadziedāšanos.

Svētku nedēļas ietvaros Latvijas Radio 3 būs dzirdami arī vairāku koncertu ieraksti. 3. jūlijā skanēs tautas mūzikas koncerts “Visas manas greznas dziesmas”, 4. jūlijā – vokālo ansambļu garīgās mūzikas koncerts “Tev tuvumā”, 5. jūlijā – kokļu mūzikas koncertuzvedums “Stīgo, brālīt! Stīgo, māsiņ!”

Svētku studija pie Brīvības pieminekļa

Svētku nedēļā visi Latvijas Radio kanāli izies no ierastajām Radiomājas telpām un darbosies īpašā Dziesmu un deju svētku studijā pie Brīvības pieminekļa. Latvijas Radio nodrošinās 16 stundu svētku programmu katru darbadienu no sešiem rītā līdz vienpadsmitiem vakarā. Programma skanēs gan Latvijas Radio kanālu ēterā, gan Brīvības laukumā pie Svētku studijas.

Darbdienu rītus moži sāks Toms Grēviņš un Radio 5 ar programmu “Pieci rīti”, studijā aicinot latviešu mūziķus un svētku dalībniekus. Ar Ziņu dienesta atbalstu studijā 7:45 katru dienu skanēs Dziesmusvētku spiega Jurģa Vancāna vērojumi no svētku norises aizkulisēm.

Latvijas Radio 1 raidījums “Kā labāk dzīvot” rūpēsies par praktisku un noderīgu padomu sniegšanu svētku laikā, “Kultūras rondo” tematiski pievērsīsies pasaules latviešu dienai, koru dienai, pūtēju orķestru dienai, kokļu dienai, kā arī latviešu tautas dejas dienai. Latvijas Radio 2 dienas vidū vadīs sadziedāšanos un sveicienus svētku dalībniekiem. “Ģimenes studija” aplūkos svētkus caur ģimeņu stāstiem, tāpat katru darba dienu būs “Monopola viesis” intervijas ar svētku dalībniekiem, īpašā “Latgolys stuņde speciali nu Dzīšmu svātku” un Radio NABA programma. Katru darbadienu plkst. 17:30 dienas kopsavilkumu nodrošinās Latvijas Radio 3 veidotās Dienasgrāmatas. Vakaru noslēgs pieci.lv programma “Pilnīgs vakars”.

Svētku studijas programmai darbdienās tiešsaistē varēs sekot līdzi arī Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Brīvdienās – 1., 7. un 8. jūlijā no plkst. 7:05 Svētku studijā darbosies Jānis Ramāns un Māra Rozenberga ar Labrīt! speciālizlaidumu, ko gatavo Latvijas Radio Ziņu dienests sadarbībā ar Latvijas Radio 3. Arī svētku atklāšanas gājiens tiks raidīts no studijas pie Brīvības pieminekļa. Katru dienu no Dziesmu deju svētku studijas raidīs arī Latvijas Televīzija.

Aicinām ciemos uz Svētku studijas atvērto stundu!

Katru darbdienu no plkst. 10:00 līdz 11:00 Dziesmu un deju svētku studija pie Brīvības pieminekļa būs atvērta ikvienam garāmgājējam un interesentam. Cilvēki varēs ielūkoties radio studijas aizkulisēs un satikt sabiedrisko mediju ētera personības – Tomu Grēviņu un Martu Grigali no pieci.lv, laika ziņu lielmeistaru Tomu Brici, Latvijas Radio raidījuma “Zināmais nezināmajā” žurnālisti Sandru Kropu, Latvijas Radio 2 ētera personību Velgu Vītolu–Amantovu u.c. Studijas ciemiņi pie pults un mikrofoniem varēs aplūkot, izmēģināt un sajust radio satura tapšanas burvību. Drosmīgākajiem un aktīvākajiem viesiem paredzētas balvas no Dziesmu un deju svētku atbalstītājiem.

Viss sabiedrisko mediju saturs – lsm.lv un replay.lv

Sabiedrisko mediju satura atskaņotājs replay.lv būs Dziesmu un deju svētku galvenā tiešraižu platforma un arhīvs. Tiešraides un ieraksti būs pieejami bez ierobežojumiem visā pasaulē, lai arī ārvalstīs dzīvojošie varētu sekot līdzi valsts simtgades Dziesmu un deju svētku norisei.

Sabiedriskais medijs Latvijas Radio ir vadošais radio Latvijā ar 35,2% tirgus daļu. Latvijas Radio sasniegtā auditorija ir vairāk nekā 1,38 miljoni nedēļā, no tiem 846 tūkstoši unikālo klausītāju. Latvijas Radio veido 6 programmas: Latvijas Radio 1 ar lielāko ziņu dienestu starp radiostacijām Latvijā, populārās latviešu mūzikas programma Latvijas Radio 2, vienīgā klasiskās mūzikas raidstacija Latvijas Radio 3 – Klasika, Latvijas Radio 4 – Doma laukums ar apraidi krievu un citās mazākumtautību valodās, jauniešu satura multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv, kā arī dažādās mūzikas kanāls Latvijas Radio 6 – Radio Naba.

 

 

Papildu informācijai:

Ieva Aile

Komunikācijas daļas vadītāja

Tālr.: 29104676 | ieva.aile@latvijasradio.lv