Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1. studijā un "Klasikas" tiešraidē pirmo reizi muzicēs trio Tempus Balticus

Pirmdien, 7. janvārī, plkst. 18:00 Latvijas Radio 1. studijā un "Klasikas" tiešraidē pirmo reizi muzicēs trio Tempus Balticus jeb čelliste Māra Botmane un klarnetists Jānis Tretjuks no Latvijas un pianists Johans Randvere no Igaunijas.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv (vietu skaits ierobežots). Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 7. janvārī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Programmas caurviju tēma – tajā pārstāvēto komponistu saikne ar Rīgu, par kuru atraktīvi stāstīs Jānis Tretjuks un koncerta vadītājs Orests Silabriedis.

Vakara gaitā izskanēs gan Antona Štadlera Capriccio klarnetei solo, gan Žana Ksavjē Lefevra Sonāte klarnetei un basam, Jāna Rētsa Toccata klavierēm solo, Pētera Vaska Trīs skaņdarbi klarnetei un klavierēm, kā arī lietuviešu komponista Anatolija Šenderova Otrais trio In memoriam, ko mūziķi iestudējuši kopā ar autoru 2018. gada vasarā.

Jānis Tretjuks: "Baltijas valstu ģeogrāfiskais centrs ir Rīga. Jau gadsimtiem ilgi tā bijusi arī kultūras centrs, ko apciemojuši daudzi ievērojami mūziķi. Antons Štadlers, klarnetists un tuvs Mocarta draugs, Rīgā sniedza koncertu 1793. gadā. Un, lai gan Žans Ksavjē Lefevrs Rīgā nekad nav bijis, viņa dibinātā franču klarnetes skola uz Rīgu ir atnākusi un palikusi vēl šodien. Savukārt trīs laikmetīgās mūzikas skaņdarbi rāda Baltiju apmēram divus gadsimteņus vēlāk – no cita skatupunkta, ar citiem izteiksmes līdzekļiem un citiem instrumentiem."

Atkarībā no konkrētā skaņdarba stila, Māra Botmane un Jānis Tretjuks šajā koncertā lietā liks gan senos, gan mūsdienu mūzikas instrumentus.

Tempus Balticus ("Laiks Baltijai") ir ansamblis ar laikmetīgām idejām un oriģinālu pieeju daudzveidīgajai kamermūzikas pasaulei. Ansambļa mūziķi nāk no Latvijas un Igaunijas, līdz ar to ansambļa identitātē lielu lomu spēlē Baltijas jūras reģions, kura akadēmiskās laikmetīgās kamermūzikas izzināšana, papildināšana un popularizēšana ir viens no galvenajiem Tempus Balticus mērķiem. Mūziķi, kuri skolojušies arī Vācijā un Itālijā, kā koncertvienību sevi piesaka arī Eiropā un pasaulē, tāpēc ne mazāk svarīgs ansamblim ir klasiskais kamermūzikas repertuārs. Klasikas meistardarbiem Tempus Balticus piešķir skanējumu, kas balstīts uz aktuālākajiem atklājumiem un tendencēm mūzikas zinātnē un vēsturiskā izpildījuma praksē.

Jānis Tretjuks klarnetes spēli apguvis Pāvula Jurjāna mūzikas skolā un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Gunāra Kļaviņa, divus gadus studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā prof. Sigurda Circeņa un doc. Mārtiņa Circeņa vadībā, bet pēcāk izglītību turpinājis Trosingenes mūzikas augstskolā pie prof. Hena Halevi, kur apguvis arī vēsturisko klarnešu spēli pie prof. Ernsta Šlādera. Studiju laikā ieguvis prestižo DAAD konkursa stipendiju. Kā solists uzstājies ar Valsts kamerorķestri Sinfonieta Rīga, Collegium Musicum Riga, orķestri “Rīga” un citiem orķestriem. Pieprasīts kameransambļu mūziķis: ar dažādām vienībām Jānis Tretjuks koncertējis Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Francijā, Austrijā, Šveicē, Anglijā un citur. Šobrīd viņš ir kameransambļu TutzFrequenz, Tempus Balticus un Trio Cammerton mūziķis, kā arī regulāri uzstājas ar saviem bijušajiem pasniedzējiem Henu Halevi un Ernstu Šlāderu. Kā solists, kameransambļa vai orķestra mūziķis piedalījies vairākos starptautiskos festivālos Austrijā, Vācijā, Latvijā, Itālijā, Francijā un citviet, piedalījies arī vairāku albumu ieskaņošanā kopā ar Salzburger Hofmusik, Orchestra Ferdinandeum, Ensemble Stile Galante un Mannheimer Hoffkapelle. Sniedzis meistarklases Karola Šimanovska Mūzikas akadēmijā Katovicē un Jeruzālemes mūzikas centrā Izraēlā. Bijis prof. Ernsta Šlādera asistents Trosingenes mūzikas augstskolā. Līdztekus aktīvai koncertdarbībai 2016. gada septembrī Jānis uzsācis studijas Schola Cantorum Basiliensis Bāzelē pie prof. Pierre-André Taillard. Kopš 2016. gada septembra – vēsturisko klarnešu docents Trosingenes mūzikas augstskolā. Kopš 2017. gada maija – kamerorķestra Sinfonietta Rīga soloklarnetists.

Māra Botmane čella spēli apguvusi Dobeles bērnu mūzikas skolā un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, 2013. gadā ieguvusi bakalaura grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie doc. Dianas Ozoliņas. Augstskolas laikā zināšanas papildinājusi ārvalstīs, ERASMUS studiju apmaiņas ietvaros pusgadu studējot Ferenca Lista Mūzikas akadēmijā Budapeštā pie pasniedzēja Csaba Onczay. Šobrīd studē maģistra programmā Mūzikas un Mākslu augstskolā Frankfurtē pie Mainas, kur viņas pasniedzējs ir Jans Ikerts (Jan Ickert). Zināšanas regulāri papildina meistarklasēs pie čella spēles pasniedzējiem Vācijā un citās valstīs.

Kā soliste uzstājusies kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri un kamerorķestri Sinfonia Concertante, kā arī piedalījusies dažādos starptautiskos orķestra projektos. Latvian Sound Quartet sastāvā Māra aktīvi koncertē Latvijas pilsētās, kā arī regulāri piedalās dažādos kamermūzikas projektos.

Igauņu pianists Johans Randvere absolvējis Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas prof. Ivari Iljas klavieru klasi, šobrīd studē Džuzepes Verdi Konservatorijā Milānā pie prof. Valerio Premuroso. Piedalījies Ronan’oHora, Rolf Plagge, Hui-Ying Liu-Tawastsjerna, Julian Martin un Frederic Ržewski vadītajās meistarklasēs. Ieguvis godalgotas vietas vairākos starptautiskos konkursos, to vidū Klaviermusik 2008 Viļņā (I vieta un īpašā balva), Igaunijas Nacionālais pianistu konkurss (2008, finālista diploms, X EPTA (European Piano Teachers Association) konkurss Vaterlo, Beļģijā (II vieta), Luciano Luciani konkurss Itālijā (2013, III vieta), Coop Itālijā (2013, II vieta), Andrea Baldi konkurss Boloņā (2014, I vieta un Grand Prix), Competition for musicans in Catania (2012, I vieta un Grand Prix). Pille Lill Music Fund izvēlējās Johanu par titula Gada mūziķis 2014 ieguvēju. Sniedzis koncertus Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Itālijā, Vatikānā, Baltkrievijā, Zviedrijā, Vācijā un Somijā. Uzstājies kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri, Tallinas kamerorķestri, Vanemuines teātra simfonisko orķestri, Baltkrievijas Valsts Akadēmisko Radio simfonisko orķestri un citiem.

 

Koncerta norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

---

Informāciju sagatavoja:

Ieviņa Ancena

Latvijas Radio Multimediju daļas interneta redaktore

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@latvijasradio.lv

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv