Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Podkāstā “Dokumentārijs” jauns dokumentālais stāsts par skaistuma kultu

No 21. jūlija populārākajās satura straumēšanas platformās, Latvijas Radio mobilajā lietotnē un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv pieejams Latvijas Radio dokumentālās žurnālistikas podkāsta “Dokumentārijs” jaunākais stāsts “Es esmu skaista”. Podkāsta četrās epizodēs tā autore Marta Herca, sekojot dažādu internetā pieejamo kursu un speciālistu ieteikumiem, īstenos personīgu eksperimentu un meklēs atbildi uz jautājumu, ko īsti nozīmē būt sievietei mūsdienu sabiedrībā.

 

„Es esmu skaista” ir solis izklaidējoša dokumentālā audio satura virzienā. Šajā „Dokumentārija” stāstā risināti jautājumi par sievietes lomu, ķermeni, sasniegumiem, tomēr autore to pārvērš par spēli un eksperimentu. Stāsta pirmajās epizodēs autore Marta Herca ļaujas visam, ko sociālie mediji sievietēm piedāvā – to skaitā ezotēriskām naudas manifestēšanas mantrām un versijām par „sievietes seksuālo enerģiju”, bet turpinājumā virspusē nāk jautājumi par bērniem, karjeru, pašpārliecinātību un vecumu. Tas ir interesants ceļojums!” atzīst podkāsta redaktore Justīne Savitska.

 

Aptuveni pirms sešiem mēnešiem podkāstu autore un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Marta Herca, ikdienā lietojot sociālos medijus, sāka pamanīt tādu saturu, kas iepriekš viņas uzmanības lokā nebija nonācis. Tā bija sieviešu auditorijai mērķēta informācija. „Iepriekš šāda veida informāciju biju vērtējusi skeptiski un ironiski, tomēr šoreiz nolēmu ļauties  – iespējams, manā raksturā un ārējā izskatā ir kādas jomas, ko es varētu uzlabot. Šī „spēle” vairāku mēnešu garumā bija diezgan aizraujoša, un esmu izdarījusi vairākus secinājumus, tai skaitā, sapratu, ka liela daļa šo kursu ir prasmīgi veidoti un mērķēti uz sieviešu nepilnībām,” stāsta podkāsta autore Marta Herca.

 

Dokumentālā stāsta „Es esmu skaista” četras epizodes ir tapušas, gatavojoties vasaras sezonai, kad Marta Herca ir gan sportojusi un revidējusi savu drēbju skapi, gan veicinājusi savu pašpārliecību improvizācijas vakarā. Tas viss darīts ar mērķi – kļūt skaistākai, pārliecinātākai un kārtīgākai. „Es gribu, lai podkāsta klausītāji šajā ceļojumā dodas ar atvērtu prātu, mēģinot šajā eksperimentā saklausīt nevis savas nepilnības, bet gan atrast veidus, kā vislabāk varētu tikt galā ar lielajiem sabiedrības standartiem, kas sievietēm tiek uzlikti. Man jau kursu sākumā bija skaidrs, ka šīs prasības nav iespējams izpildīt. Man pašai tas bija mēģinājums saprast, kur ir robeža un cik tālu es esmu gatava pakļauties. Tas man arī palīdzēja ieraudzīt, cik ļoti svarīga man ir mana brīvība un pašrealizācija,” atzīst Marta Herca.

 

Podkāsta „Es esmu skaista” autore ir Marta Herca. Redaktore ir Justīne Savitska, skaņu un montāžas režisors – Ivo Tauriņš, vizuālo identitāti veidoja grafikas dizainere Beāte Bērziņa. Dokumentālais stāsts radīts Latvijas Radio podkāstam „Dokumentārijs”, tā producents ir Pētnieciskās žurnālistikas daļas vadītājs Filips Lastovskis.

 

Stāsts pieejams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kur izlasāms arī precīza epizožu transkripcija, tādējādi padarot podkāstu pieejamāku cilvēkiem, kuri nevar klausīties audio, bet ir ieinteresēti podkāsta saturā.

 

Podkāsts “Dokumentārijs” attīsta kvalitatīvu dokumentālās žurnālistikas audio žanru Latvijā. Raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijā.

 

Pirmajā “Dokumentārijs” ciklā “Miers ar tevi!” četru epizožu ietvaros tika stāstīts par homoseksuālu cilvēku attiecībām ar baznīcu, otrajā stāstā “Vajadzēs noģērbties” tika runāts par seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā tepat Latvijā, trešais stāsts vēstīja par dzīvi pēc diagnozes „krūts vēzis”, savukārt ceturtajā stāstā varēja iepazīties ar Ukrainas iedzīvotāju pieredzēto Bučā, Borodjankā, Irpiņā un citviet Kijivas pievārtē. Visi šie stāsti guva lielu klausītāju atsaucību. Podkāsts “Dokumentārijs” pieejams Latvijas Radio mājaslapā, LSM.lv - https://www.lsm.lv/es-esmu-skaista, podkāstu straumēšanas platformās un Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 120 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”, kā arī pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv