Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Labdarības maratonā “Dod pieci!” jau saziedoti 126 501 eiro

 

Turpinās sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” otrā diennakts, un zināms, ka līdz 17. decembra vakara plkst. 18.00 jau saziedoti 126 501 eiro. Līdz šim brīdim “Dod pieci!” partneris maratona norisē Ziedot.lv saņēmis jau 146 palīdzības pieteikumus. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti ukraiņu bēgļu bērnu pamatvajadzību nodrošināšanai Latvijā.

Katru dienu stikla studiju apmeklē dažādi viesi, tai skaitā ukraiņu ģimenes, kas dalās savā pieredzē, kā ir bēgt no kara, doties bēgļu gaitās un uzsākt dzīvi citā valstī.

Viena no šādiem cilvēkiem ir Jevgeņija Jefremova, kas kopā ar dēlu Latvijā no Ukrainas ieradās marta vidū. Lai varētu iztikt, šobrīd viņa strādā divos darbos. Jevgeņija dzīvo divatā ar savu 12 gadus veco dēlu, kuram ir smaga invaliditāte. “Latvijā mums bija paziņas, pie viņiem arī atbraucām un kādu laiku uzturējāmies, par ko paldies viņiem. Šobrīd jau mēnesi paši īrējam dzīvokli, un es strādāju divos darbos. Taču to visu var izturēt, tiekam galā. Es gribu teikt lielu paldies Latvijas iedzīvotājiem, kuri sirsnīgi nepārtraukti palīdz un atbalsta. Īpaši gribu pateikties Ziedot.lv komandai par viņu sniegto atbalstu,” stāsta Jevgeņija.

Tāpat ik dienu tiek uzklausīti arī paši ziedotāji un tie, kas jau līdz šim snieguši palīdzīgu roku ukraiņiem. “Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojas arī sabiedrībā zināmi cilvēki, populāri mūziķi un eksperti, daloties pieredzē par Ukrainas bēgļu vajadzībām un nepieciešamo palīdzību.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītājas vietniece Valentīna Gorbunova pastāstīja, ka to bērnu skaits, kas no Ukrainas Latvijā ieradušies vieni, no šī gada marta ir gandrīz tūkstotis, bet aktīvajā periodā tas variē ap 500  bērniem. Latvijā bērni ierodas vai nu ar sev Ukrainā zināmiem cilvēkiem vai ar vecākiem, kas bērnus atstāj pie draugiem, radiem, paziņām un dodas atpakaļ uz Ukrainu. “Ir bērni, kuri akūtas kara šausmas nav pieredzējuši. Bet ir arī bērni, kuri ir pārdzīvojuši bombardēšanu un dzīvojuši metro. Viena lieta ir tā, kā mēs šobrīd redzam bērnu emocionālo stāvokli, bet pavisam cita, kā tā var izpausties ilgtermiņā. Bērnu psihe ir tāda, ka viņi var mobilizēties uz kādu brīdi, bet ar šiem bērniem ir jāstrādā un jāsniedz psihoemocionālā palīdzība,” norāda Valentīna Gorbunova.

Šodien “Dod pieci!” uzstājušies daudzi sabiedrībā iemīļoti mūziķi – Lauris Reiniks un Ričijs Rū, Zeļģis, Knīpas un Knauķi, Samanta Tīna, Elizabete Gaile, Ozols, Patrisha un citi.

Dziedātāja Samanta Tīna atgādina, ka tieši bērni ir mūsu nākotne. “Es esmu par to, ka unikālākais ir pats vienkāršākais. Tās ir tās mazās lietas, ko ikdienas steigā nepamanām, kad meklējam ko lielāku, spožāku un skaistāku – lieku reizi iedot buču, piezvanīt mammai, māsai, novērtēt to, ka ir iespēja piezvanīt. Bērni – tā ir mūsu nākotne, neskatoties, kur mēs esam. Visas pasaules nākotne.”

 

Skrienošais DJ Grēviņš noskrien jau otro 42 km maratonu

 

Stikla studijas dīdžeji regulāri sazinās arī ar skrienošo dīdžeju Tomu Grēviņu, kurš labdarības maratona “Dod pieci!” otrajā dienā noskrējis savu otro maratonu. Šodien viņš savu 42 km distanci veica Rēzeknē, pateicoties uzņēmuma „Latvijas Finieris” 10 000 eiro ziedojumam. “Ukrainas stāsts, karš Ukrainā uzrunā pats par sevi kā cīņa starp ļauno un labo. To grūtāko un smagāko ierakumos izcīna Ukraina, bet tas nenozīmē, ka mums nav kaut kas jādara. Mums ir pienākums palīdzēt,” tā “Latvijas Finiera” priekšsēdētājs Uldis Biķis.

Tomam vēl priekšā pieci skrējieni – divi no tiem Rīgā, pa vienam Daugavpilī, Talsos un Jelgavā.

Arī ultra riteņbraucējs Arvis Sprude turpina uzstādīt pasaules rekordu par garāko nobraukto distanci uz velo trenažiera. Labdarības maratona laikā viņa mērķis ir nobraukt vismaz 3200 km. Līdz šīs dienas plkst. 17.00 Arvis jau pieveicis 760 km. Arvja centienus pārspēt pasaules rekordu atbalsta apdrošināšanas uzņēmums If Apdrošināšana, kas par katriem Arvja nobrauktiem 100 kilometriem ziedos 500 eiro labdarības maratona “Dod pieci!” šī gada mērķim – ukraiņu bēgļu bērnu atbalstam.

 

Jau šovakar – “Dod pieci!” labdarības koncerts Rēzeknē

 

Šovakar Latgales vēstniecībā GORS, pirmo reizi “Dod pieci!” vēsturē notiks arī īpašs labdarības koncerts, kurā piedalīsies grupa “Carnival Youth”, reperis ansis, “Tautumeitas”, apvienība “Latgalīšu reps”, grupa “Citi Zēni”, ukraiņu mūziķe Darja Leleko, kā arī “Shakima Trio” – ukraiņu mūziķe Shakima Garunts, Jānis Ruņģis un Ainārs Majors. Koncertu vadīs Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ētera personība Magnuss Eriņš, kā arī šī gada labdarības maratona “Dod pieci!” skrienošais dīdžejs Toms Grēviņš.

“Dod pieci!” labdarības koncertu plkst. 21.10 būs iespējams vērot LTV1 tiešraidē, kā arī klausīties Latvijas Radio 5 – Pieci.lv un Latvijas Radio 1 ēterā, skatīties sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī Pieci.lv Facebook un Youtube kanālu tiešraidēs.

 

Kā ziedot “Dod pieci!”:

 

  • Ziedojumus, sākot no 5 eiro, apmaiņā pret savu mīļāko dziesmu var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv
  • No 16. līdz 22. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus iespējams veikt arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā.
  • Ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Šogad „Circle K” apsolījis dubultot tos ziedojumus, kas saņemti viņu degvielas uzpildes stacijās. Tāpat no 16. līdz 21. decembrim “Circle K” ziedos vienu centu no katra privātpersonām pārdotā degvielas litra.
  • “Dod pieci!” ietvaros notiek labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi, ko nekur citur nevar iegādāties. Vairāk par izsolēm šeit: https://izsole.dodpieci.lv/

 

Sabiedriskie mediji solidarizējas ar ukraiņu tautu

 

No 16. līdz 22. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 158 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 – Pieci.lv DJ – ētera personības – Linda Samsonova un Marta Grigale, kā arī lai viesdīdžejs – mūziķis Edgars Vilcāns, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. “Dod pieci!” maratona tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī projekta mājaslapā dodpieci.lv un “Dod pieci!” sociālo tīklu kontos.

Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas karadarbības dēļ bija spiesta doties bēgļu gaitās, “Dod pieci!” šogad aicina sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus. Latvijā šobrīd atrodas vairāk nekā 35 tūkstoši ukraiņu bēgļu. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm aptuveni 31% no visiem ukraiņu bēgļiem Latvijā ir bērni.

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks Ārkārtas palīdzības fondā, lai sniegtu tiešu palīdzību ukraiņu bēgļu bērnu pamatvajadzību nodrošināšanai Latvijā – skolas piederumu un datoru iegādei, veselības uzlabošanai un psiholoģiskajam atbalstam, ziemas apaviem, apģērbam un citām akūtām lietām. Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneris ir labdarības organizācija Ziedot.lv. Labdarības maratona norises partneri ir “Luminor banka” un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra “Havas Creative”. “Dod pieci!” palīdz vairāki desmiti uzņēmumu: “Visual Media”, “Dscreens”, digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, “Sign Box”, “Mārupes logi”, veikalu tīkls “AlanDeko”, mēbeļu ražotājs ISKU, lielformāta drukas ražotājs “Magnum NT”, mūzikas preču veikals “Tava skaņa”, gaismu un skatuvju kompānija NA, eglupiegade.lv, perkamkopa.lv, tekstila nomas serviss “Lindsrtom Latvija”, “Toi Toi”, “Wooling”, “Centrālā Laboratorija”, apsardzes uzņēmums “Mega sargs”, inkasācijas uzņēmums “Brinks”, kafejnīca “Spināti un sviests”, “Gemoss”, “Wolt Latvija”, “Skrivanek Baltic”, viesnīca “Gutenbergs”, “Viesnīca Jelgava”, “Kolonna Hotel Rēzekne”, “Norde Auto”, “AirBaltic”.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

Doma laukums 8, Rīga, LV-1505

www.latvijasradio.lv