Pirmdiena, 2024. gada 29. aprīlis

Vārda diena: Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio un “Delfi” kopīgā pētījumā atklāj jaunu sieviešu sistemātisku seksuālu izmantošanu

Informācija medijiem 

05.12.2023.

Latvijas Radio un “Delfi” kopīgā pētījumā atklāj jaunu sieviešu sistemātisku seksuālu izmantošanu

Šodien, 5. decembrī, Latvijas Radio un “Delfi” publicē žurnālistu pētījumu “Līdera apskāviens”, kas atklāj jaunu sieviešu sistemātisku seksuālu izmantošanu jauniešu organizācijā K.I.D.

K.I.D savulaik bija populāras nometnes krievvalodīgo Latvijas jauniešu vidū. Pēc tam, kad sievietes sociālajos medijos sāka publicēt savu seksuālās uzmākšanās pieredzi, organizācija, kas rīkoja nometnes, tika likvidēta. Žurnālistu pētījumā “Līdera apskāviens” ir uzklausīti astoņu jaunu sieviešu stāsti. Tie liecina, ka seksuālās izmantošanas gadījumi notika gan pašās nometnēs, gan ar tām saistītos pasākumos un intelektuālo spēļu klubā “Kas? Kur? Kad?”.

Žurnālistu pētījumā atklāts, ka dažos gadījumos tās bija nepilngadīgas meitenes, kas tika izmantotas, bet vīrieši, kas ar viņām veidoja attiecības un seksuāli uzmācās, bija jauniešu nometņu organizatori un lektori jeb, kā viņus iekšienē dēvēja, līderi. Žurnālistu pētījumā atklāti trīs jauniešu līderu vārdi.

Žurnālistu publikācijās iekļautie notikumi risinājušies no 2013. līdz 2019. gadam. Pētījumā “Līdera apskāviens” žurnālisti skaidro, kā tas bija iespējams, ka daudzu gadu garumā jauniešu pasākumu organizatori, arī citu pieaugušo klātbūtnē, ar meitenēm varēja veidot nepiedienīgas attiecības, un neviens uz to nereaģēja. “Daudzas no mūsu intervētajām jaunietēm tikai daudzus gadus vēlāk apzinājās, ka tas, ko piedzīvojušas, nebija normālas attiecības vai vienkārši flirts. Mēs ceram, ka šis pētījums ne tikai izgaismos notikušo, bet mainīs izpratni par to, kādas attiecības ir potenciāli traumatiskas vienai no pusēm,” stāsta viena no pētījuma autorēm, “Delfi” žurnāliste Olga Dragiļeva

Zināms, ka vismaz vienā gadījumā policija bija sākusi pārbaudi, tomēr likumpārkāpumus nesaskatīja, un neviens pie atbildības nav saukts. “Mēs uzskatām, ka ir nepieciešama plašāka tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšana. Dažos gadījumos ir aizdomas par seksuālu vardarbību, kas meitenēm atstājusi traumatiskas sekas. Tā nedrīkst palikt, ka sistemātiska seksuāla uzmākšanās skolniecēm ir normāla un privāta atsevišķu cilvēku darīšana,” norāda Latvijas Radio galvenā redaktore Anita Brauna.

Pētījuma “Līdera apskāviens” mērķis ir izglītot sabiedrību par seksuālās uzmākšanās dažādajām sejām. Izglītotāki jaunieši un organizācijas spēs savlaicīgi identificēt draudus un izvairīties no šādām situācijām. Pētījums no šodienas, 5.decembra, publicēts Latvijas Radio raidierakstā “Dokumentārijs” Latvijas Radio mobilajā lietotnē un visās populārākajās straumēšanas vietnēs un “Delfi” rakstu sērijā.

Raidieraksts atrodams:  

LSM.lv: http://lsm.lv/lidera-apskaviens/

Latvijas Radio: https://lr1.lsm.lv/lv/lr1/raidijumi/dokumentarijs/

Rakstu sērija pieejama:

https://www.delfi.lv/56132298/lidera-apskaviens un https://rus.delfi.lv/56152754/obnimashki

Pētījumu veica žurnālistes Olga Dragiļeva, Sarmīte Gaidule, Aija Rutka, Dace Krejere un Agnese Linka. Redaktori – Anita Brauna, Filips Lastovskis. Raidieraksta skaņu režija – Justīne Savitska un Ivo Tauriņš, vizuālā identitāte – Beāte Bērziņa, multimediju producente – Ieva Zariņa. LSM.lv garraksta autors ir Andrejs Siliņš, lapas dizainu izstrādājis Artūrs Andersons.

 

Papildu informācija:

 

Liene Pālēna

Latvijas Radio 

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv

Doma laukums 8,

Rīga, LV-1505  

Tālr. 67206691, 67206750 

www.latvijasradio.lv

twitter.com/LatvijasRadio

facebook.com/LatvijasRadio                                          

 

 

Elise Bikova

Delfi

Mārketinga vadītāja

Tālr.: +371 29586832

E-pasts: elise.bikova@delfi.lv

Dēļu iela 4-8,

Rīga, LV-1004

delfi.lv