Svētdiena, 2024. gada 28. aprīlis

Vārda diena: Terēze, Gundega

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Sācies “Dod pieci!” labdarības maratons, kas iestāsies par riskam pakļautiem jauniešiem

Šodien, 15. decembrī, plkst. 08.05 tika atklāts sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!”, kas šogad aicina palīdzēt riskam pakļautiem bērniem un jauniešiem. Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 158 stundām tika ieslēgts Latvijas Radio 5 ētera personība Toms Grēviņš, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē pirmo reizi “Dod pieci!” vēsturē viens pats atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Savukārt blakus “Dod pieci!” studijai jau sākusies garākā labdarības skriešanas stafete. Tās laikā, iesaistot pēc iespējas vairāk skrējējus, uz skrejceliņa bez apstājas paredzēts noskriet teju 158 stundas.

Labdarības maratona “Dod pieci!” atklāšanā Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta atgādināja, ka “Dod pieci!” ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa. „Labdarības maratons nav tikai par ziedošanu, bet par to, ka sabiedrībā varam ko mainīt. “Dod pieci!” ir uzdrīkstēšanās veidot tādu valsti, kādā paši gribam dzīvot. Šī gada tēma ir ļoti svarīga, jo riskam pakļautie jaunieši ir mūsu visu atbildība – viņi ir mūsējie. Nav svešu bērnu. Ielu jaunieši ir piedzimuši tādi paši, kādi mēs visi, tikai dzīves apstākļi ir sagrozījušies citādāk. Vai mēs gribētu, lai palīdz mūsu bērnam, ja apstākļu rezultātā viņš būtu nonācis uz ielas? Visi grib mīlestību un atbalstu, visi grib normālu dzīvi. Bet līdz šim nav sanācis. Mēs varam palīdzēt.”

Savukārt organizācijas “Open Radošais Centrs” vadītājs Edijs Klaišis norādīja, ka “visi ierauga grūtībās nonākušos jauniešus. Vai cilvēki viņus grib ieraudzīt – tas ir cits jautājums. Mums jāmācās būt nenosodošiem un neatteikt, ja lūdz palīdzību”.

“Dod pieci!” pirmās dienas programmā vēl gaidāma vairāku izcilu mūziķu viesošanās – mūziķis Dons, grupas Astro'n'out un Rīgas Modes, Evija Vēbere, Markus Riva u. c.  Katru dienu stikla studijā būs arī dažādi viesi, kas dalīsies savā pieredzē par šī gada labdarības maratona tēmu.

Līdz ar labdarības maratona “Dod pieci!” startu šodien Doma laukumā uzsākta arī garākā labdarības skriešanas stafete. Tās laikā, iesaistot pēc iespējas vairāk skrējējus, uz skrejceliņa bez apstājas paredzēts noskriet teju 158 stundas. Skriešanas stafete, gluži tāpat kā pats labdarības maratons, būs nepārtraukta un notiks arī nakts stundās. Ziedotājam, kas “Dod pieci!” šī gada labdarības mērķim ziedo vismaz 10 000 EUR, ir iespēja kļūt par diennakts skrējiena patronu. Šodien, 15. decembrī, skrējiens veltīts uzņēmumam “Balticovo”. Turpmākajās dienās par skrējiena patroniem kļūs arī uzņēmumi “Scandic Fusion”, “Merks mājas”, “Compensa Life”, “Finnfoam” un “Printful”.

Līdz pat 21. decembrim katru dienu stikla studijā viesosies dažādi jomas eksperti, sabiedrībā zināmi cilvēki un populāri mūziķi. Kopumā “Dod pieci!” maratona laikā stikla studijā viesosies vairāk nekā 110 grupas un mūziķi, tostarp The Sound Poets, DaGamba, ansis, Prāta Vētra, Grēta, Ralfs Eilands, Linda Leen, Samanta Tīna, Sudden Lights, Luka, Citi Zēni, Gustavo, Mazais Princis un daudzi citi iemīļoti mākslinieki. Tāpat stikla studijā labdarības maratona “Dod pieci!” norises laikā ciemosies vairāki desmiti viesu, tai skaitā arī šī gada tēmas vēstnesis – mūziķis un Latvijas Radio 2 ētera personība Kaspars Markševics.

16. decembrī tiešraidē no Zaķusalas izskanēs “Dod pieci!” desmitgades labdarības koncerts, kura laikā būs pieejams tālruņa numurs ziedojumiem – 90204110 (maksa par zvanu 5 EUR). Koncertā uzstāsies Latvijā iemīļoti mūziķi – šī gada maratona himnas autori grupa “Sudden Lights” un Gustavo, Shipsea, Intars Busulis, Dons, Māra Upmane-Holšteine, Aminata, hip-hop apvienība “Kreisais Krasts” un citi. Pasākumu vadīs Latvijas Radio 5 personība Linda Samsonova. “Dod pieci!” labdarības koncertu tiešraidē varēs vērot LTV1 un sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī klausīties Latvijas Radio 1, Latvijas Radio 2 un Latvijas Radio 5.

Ziedošanas iespējas, lai palīdzētu riskam pakļautiem jauniešiem

No 1. līdz 21. decembrim – tīmekļa vietnē dod.pieci.lv iespējams apmainīt ziedojumu pret savu mīļāko dziesmu Latvijas Radio 5 ēterā ar elektronisko norēķinu starpniecību.

No 1. līdz 21. decembrim ziedot var visās “Circle K” uzpildes stacijās, kur tiks pieņemti gan skaidras, gan bezskaidras naudas ziedojumi. Šogad, tāpat kā pērn, “Circle K” dubultos to ziedojumu apjomu, kas saņemti viņu degvielas uzpildes stacijās.

No 15. līdz 21. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiks pieņemti arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā.

Līdz pat Zvaigznes dienai, 2024. gada 6. janvārim, ziedojumi tiks pieņemti labdarības organizācijas Ziedot.lv tīmekļa vietnē www.ziedot.lv, izvēloties projektu “Dod pieci!”.

Visi saziedotie līdzekļi 100% apmērā caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks pie bezpeļņas organizācijām, kas sniedz profesionālu palīdzību bērniem un jauniešiem, kuri palikuši bez pienācīgas ģimenes un sabiedrības aprūpes, cietuši no vardarbības un citiem noziegumiem, saskaras ar dažādām dzīves grūtībām. Palīdzībai var pieteikties, sazinoties ar organizācijām, kas norādītas dod.pieci.lv mājaslapas sadaļā “Pieteikt palīdzību!”.

Organizācijas, kas ir gatavas īstenot šī gada ziedojuma mērķi: Open Radošais Centrs, Resiliences centrs, Pusaudžu Resursu centrs, Latvijas Samariešu apvienība, Sociālā atbalsta un izglītības centrs, YOU+, Palīdzēsim Viens Otram, Palīdzēsim.lv, Būt brīvai, House of Hope, Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija, Mentor Latvia, Laiks Jauniešiem, Esi centrs, Adventure Therapy Latvia, Zvannieku mājas.

Šogad sabiedriskie mediji palīdzēs riskam pakļautiem jauniešiem

Sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” jau desmito gadu notiek īsi pirms Ziemassvētkiem, no 15. līdz 21. decembrim. Šogad labdarības maratona rīkotāji aicina apmainīt 5 eiro ziedojumu pret savu mīļāko dziesmu Latvijas Radio 5 ēterā, lai palīdzētu riskam pakļautiem jauniešiem. Statistika ir skaudra – Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 10 tūkstoši bērnu un jauniešu jeb vidēji viens bērns no katras klases, kurš meklē patvērumu uz ielas, klaiņo, neapmeklē skolu, lieto apreibinošas vielas vai ir soļa attālumā līdz nozieguma izdarīšanai.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneris ir labdarības organizācija Ziedot.lv. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka, “CGI IT Latvia”, “AJ Power” un “Circle K”, “Velve materiālu sistēmas” komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra “Havas Latvia”. “Dod pieci!” palīdz vairāki desmiti uzņēmumu: “Visual Media”, “Dscreens”, “Omniva”, digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, “Printful”, “MyFitness”, “Sign Box”, “Mārupes logi”, veikalu tīkls “AlanDeko”, mēbeļu ražotājs “ISKU”, “Euronics”, “Magnum MT”, mūzikas preču veikals “Tava skaņa”, EgļuPiegade.lv, SIA “December Design”, “Lindstrom Latvija”, “Toi Toi”, apsardzes uzņēmums “Mega sargs”, inkasācijas uzņēmums “Brinks”, “Rimi”, “Skrīveru saldumi”, “Gemoss”, “Skrivanek Baltic”, viesnīca “Gutenbergs”.